Moleküler Biyoteknoloji modern biyolojinin iki önemli unsurunu kendi içerisinde birleştirmektedir: moleküler yöntemler ve bunların teknolojiye dönüştürülmesi. Böylece günümüzün önemli sorunlarına geniş bir yelpazede çözümlerin üretilmesini ve bu çözümlerin endüstride uygulanmasını amaçlamaktadır. Bunların arasında hastalıkların tanısı ve tedavisine dair yeni yöntemler, biyokaynakların çevre ve enerji problemleri için verimli kullanımı ve biyolojik potansiyelin gıda ve kimya sanayisi için değerlendirilmesi bulunmaktadır.
Eğitim ve öğretimde bölümümüzün birincil hedefi öğrencilerin biyolojinin modern dallarında genel ve sağlam bir altyapıya kavuşmalarıdır. Dolayısıyla „Moleküler Biyoteknoloji“ lisans programında bu doğrultuda ağırlıklı olarak biyokimya, moleküler biyoloji ve genetik, hücre biyolojisi ve mikrobiyoloji, biyoenformatik ile biyoteknoloji dersleri verilmektedir. Bunun yanında teknolojinin ihtiyaç duyduğu sayısal beceriler ve mühendislik ayağı fizik, matematik ve programlama gibi derslerle tamamlanarak pekiştirilmektedir. Ayrıştırıcı özelliklerden birisi başta Potsdam Üniversitesi olmak üzere partner üniversiteler ile yapılacak düzenli değişim programları ile araştırma ve eğitimde hedeflenen yüksek derecedeki Almanya bağlantısıdır.
Araştırmalarımız ağırlıklı olarak tıbbi biyoteknoloji alanındadır. Bu alanda özellikle mikrobiyel enfeksiyonlardan nörodejeneratif hastalıklara uzanan bir yelpazedeki insan hastalıklarına dair yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışılmaktadır.
Moleküler Biyoteknoloji Bölümü ile ilgili daha detaylı bilgi almak istiyorsanız bölüm tanıtım videomuzu buradan izleyebilirsiniz.