Sıkça Sorulan Sorular

Moleküler Biyoteknolojii Bölümü ve Mesleği hakkında bilgi verebilir misiniz?

Moleküler Biyoteknoloji modern biyolojinin iki önemli unsurunu kendi içerisinde birleştirmektedir: moleküler yöntemler ve bunların teknolojiye dönüştürülmesi. Böylece günümüzün önemli sorunlarına geniş bir yelpazede çözümlerin üretilmesini ve bu çözümlerin endüstride uygulanmasını amaçlamaktadır. Bunların arasında hastalıkların tanısı ve tedavisine dair yeni yöntemler, biyokaynakların çevre ve enerji problemleri için verimli kullanımı ve biyolojik potansiyelin gıda ve kimya sanayisi için değerlendirilmesi bulunmaktadır.

Eğitim ve öğretimde bölümümüzün birincil hedefi öğrencilerin biyolojinin modern dallarında genel ve sağlam bir altyapıya kavuşmalarıdır. Dolayısıyla „Moleküler Biyoteknoloji“ lisans programında bu doğrultuda ağırlıklı olarak biyokimya, moleküler biyoloji ve genetik, hücre biyolojisi ve mikrobiyoloji, biyoenformatik ile biyoteknoloji dersleri verilmektedir. Bunun yanında teknolojinin ihtiyaç duyduğu sayısal beceriler ve mühendislik ayağı fizik, matematik ve programlama gibi derslerle tamamlanarak pekiştirilmektedir. Ayrıştırıcı özelliklerden birisi başta Potsdam Üniversitesi olmak üzere partner üniversiteler ile yapılacak düzenli değişim programları ile araştırma ve eğitimde hedeflenen yüksek derecedeki Almanya bağlantısıdır.

Araştırmalarımız ağırlıklı olarak tıbbi biyoteknoloji alanındadır. Bu alanda özellikle mikrobiyel enfeksiyonlardan nörodejeneratif hastalıklara uzanan bir yelpazedeki insan hastalıklarına dair yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesi üzerinde çalışılmaktadır.


Bölümünüzü kısaca tanıtır mısınız?

Türk Alman Üniversitesi Moleküler Biyoteknoloji Bölümü 2016 yılında kurulmuş ve iki yıl sonra 2018' de  öğrenci almaya başlamış bir bölümdür. 2022-23 yılı eğitim dönemi sonu itibariyle ilk mezunlarını vermeye hazırlanmaktadır. Toplamda üniversitemizin tüm akademik kadrosuyla destek vermesinin yanında kendi bünyesindeki 5 öğretim üyesi ve 7 araştırma görevlisi ile eğitimini sürdürmektedir. Almanya Potsdam Üniversitesi ile partner üniversite olup bu bölümden akademisyenlerin de eğitimimize aktif katkıları bulunmaktadır. Bu bölüm ile çift diploma eğitimi fırsatı da sunan bir bölümdür. Bölümümüzün kurulduğu yıldan bugüne üniversite sınavında tercih edilme oranı her geçen gün düzenli olarak yükselmiştir. 
 

Bölümünüzde eğitim tamamen Almanca mı?

Bölümümüzde eğitim %100 Almanca dilinde yapılmaktadır. 

 
Bölümünüzde Alman Hocalar var mı?

Üniversitemizde çoğunluğu Almanya’dan olmak üzere yabancı öğretim üyeleri bulunmaktadır ve bu öğretim üyeleri bölüm derslerimize de katkı vermektedir. Bunun yanında bölümümüz partneri Potsdam Üniversitesi’nden misafir öğretim üyeleri dönemsel olarak gelerek dersler vermektedir. Pandemi sürecinde bu dersler uzaktan eğitim olarak yapılmıştır, fakat normal eğitim sürecinde misafir öğretim üyelerinin derslere gelmesi devam edecektir. 


Bölümünüze ait geçmiş yıllardaki taban puanlarında iki farklı kontenjan ve iki farklı taban puanı gözükmekte bunun sebebini açıklayabilir misiniz?

TAÜ’de her bölümün biri genel, diğeri Almanca eğitim veren liseler için ayrılmış özel kontenjanları mevcut. Genel kontenjan herhangi bir Almanca yeterliliği ya da bilgisi gerektirmiyor. Eğitimini Almanca olarak almak isteyen, Almanca öğrenerek kariyerinde fark yaratmak isteyen tüm adaylar genel kontenjan üzerinden üniversitemizi tercih edebilir. Genellikle daha düşük puanla kapatan az kişilik kontenjanlar Almanca eğitim veren liselerden mezun öğrenciler için ayrılmıştır. Detaylı bilgiye üniversitemiz ana sayfasından veya sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilirsiniz.


Mezun olduğumda hangi ünvana sahip olacağım?

Bölümümüzün mezunları “Moleküler Biyoteknoloji Lisans Diplomasına” sahip olmaktadır. Moleküler biyoloji ve genetik, biyoteknoloji, biyoloji, nanobiyoteknoloji gibi biyolojik bilimlerin tamamında akademik çalışmalar yürütmek ve iş imkanları bulmak mümkündür.  
 

Bölümünüze kayıt olursam ileride mühendislik bölümlerine geçiş yapabilir miyim?

Bölümümüz tıpkı mühendislik bölümleri gibi SAY puanı ile öğrenci almaktadır. Bu sebeple bölümümüz öğrencileri ileride mühendislik bölümlerine yatay geçiş süreciyle geçiş yapabilmektedir. Benzeri şekilde mühendislik bölümlerinden de bölümümüze aynı şekilde geçiş yapılabilmektedir. Bu geçişlerde teknik bölümler arasındaki normal yatay geçiş prosedürleri işlemektedir. 


Bölümünüzün Türkiye genelinde benzer bölümlere göre sıralamadaki yeri nedir?

Bölümümüz 2021 yılı giriş puanı sıralamasında benzer bölümler olan Moleküler Biyoloji ve Genetik, Biyoloji ve Biyoteknoloji Bölümleri arasında tercih sırası olarak 12. sırada yer almıştır. Ancak her geçen sene sıralamada yukarı çıkmakta ve birkaç yıl içerisinde daha da yükseleceği son dört yılın eğilimi ile kendini göstermektedir. 


Bölümünüzden mezun olduktan sonra veya okurken Almanya' ya gitme şansım var mı?

Bölümümüz mezunları mezuniyet sonrası Alman firmalarına başvurarak iş imkanları elde etme ve Almanya'ya gitme fırsatı bulabilmektedir. Bu süreç normal yolla herkes için geçerli süreçlerle yürümektedir. 
Öğrencilik sürecinde gitmek için ise staj veya öğrenci değişim programları vasıtasıyla veya daha önce bahsedilen çift diploma süreciyle olabilmektedir. 
 

Okurken Erasmus veya benzeri programlarla yurtdışına gitme imkanları nasıldır?

Bölümümüz öğrencileri diğer üniversitelerdeki öğrenciler gibi dönemsel olarak öğrenci değişim programıyla (Erasmus) farklı ülkelere gidebilmektedir. Bu ülkeler arasında Almanya başta gelmektedir. Benzer şekilde öğrencilerimiz Alman Firmalarında staj imkanı bularak staj amaçlı olarak tatil dönemlerinde de Almanya’ya gidebilmektedir. Bunun yanında bölümümüz, öğrencilerimize partner üniversitemiz Potsdam Üniversitesi' nde iki dönem eğitim alarak iki bölümün ortak diploması olan çift diploma alma fırsatını da sunmaktadır.
 

Daha önce Almanca dersi almadım. Bölümü yazmam halinde zorlanır mıyım? Almanca zor mudur?

Diğer tüm bölümler gibi bölümümüze girişte de asıl kriter akademik başarıdır. Almanca bilgi seviyenizin eğitim görmede yeterli olmadığı durumda hazırlık sınıfı okumanız sağlanarak Almanca bilgi seviyenizin üniversite derslerini izleyebileceğiniz bir duruma gelmesi sağlanmaktadır. Üniversitemizde verilen bir yıllık Almanca hazırlık eğitimi pek çok öğrenciyi günlük diyalog kurabileceği ve akademik seviyede dersleri izleyip katılabileceği bir seviyeye ulaştırabilmektedir. 


Mezunlarınız hangi alanlarda iş bulmaktadır / çalışmaktadır?

Mezunlarımız kariyerlerine başlıca akademide devam etmektedir. Sektörde ise ilaç firmaları, hastaneler, biyoteknoloji firmaları ve işletmelerin Ar-Ge Laboratuvar ve Birimlerinde çalışabilmektedir. Mezunlarımız özellikle uluslararası ticaret ve iş birlikleri olan firmalar tarafından tercih edilmektedir. 


Kampüse ulaşım zor mu?

Kampüsümüz Beykoz İlçe Merkezi' ne yakın olup, İstanbul' un her noktasından Fatih Sultan Mehmet Köprüsü (2.Boğaziçi Köprüsü) Anadolu Yakasında Kavacık Sapağı durağına ulaşıldıktan sonra 8 km mesafede olup Kavacık' a ulaştıktan sonra çeşitli toplu ulaşım araçları ile ulaşılabilmektedir. Kampüsümüze ulaşım için detaylı bilgiye üniversitemiz ana sayfasından ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğitim dönemlerinde Kavacık' tan kalkan ring seferleri ile ulaşım da mümkündür. 
 

Kampüs Bölgenize yakın öğrenci barınma yerleri (Yurtlar gibi) mevcut mudur?

Kampüsümüz içerisinde kız öğrenci apartı bulunmaktadır. Detaylı bilgiye https://sks.tau.edu.tr/barinma-hizmetleri adresinden ulaşabilirsiniz. Ayrıca, Beykoz ilçesinde Anadolu Hisarında Anadolu Hisarı KYK Kız Öğrenci Yurdu devlet yurdu olarak hizmet vermektedir. Bunun dışında Beykoz ilçesinde özel yurtlar bulunmaktadır.  
 
Üniversite ana web sayfamızda öğrencilere sunulan imkanlar ve üniversite genelini ilgilendiren sorularınıza cevap bulabilirsiniz. 
 
Sayfamızda yanıtını bulamadığınız sorularınızı mbt.tanitim@tau.edu.tr e-posta adresi üzerinden ilgili birimimize iletebilirsiniz.